Túlsúly

A nyugati típusú étrend jellemzői a magas kalóriabevitel, azon belül is magas a szénhidrátok (különösen a finomított szénhidrátok), állati eredetű zsiradékok és a vöröshúsok aránya, mely alacsony növényi rost fogyasztással és kevés testmozgással párosul. Ennek köszönhetően a vastagbélben olyan bélflóra alakul ki, melyben emelkedett az összetett szénhidrátok bontását végző baktériumok aránya. Ezek, az egyébként emészthetetlen szénhidrátok bontása révén a szervezet fokozott energiaellátását eredményezik.

A nyugati típusú étrendnek köszönhetően ugyancsak elszaporodnak azok a baktériumok, melyek patogén anyagcsere-termékeket (metabolitokat) termelnek. A megváltozott bélflórának köszönhetően károsodik a bél barrier (védőgát) funkciója, így a bakteriális metabolitok, endotoxinok a szisztémás keringésbe kerülnek, és a szervezet különböző pontjain patológiás folyamatokat indítanak el.

Az egyik ilyen bakteriális metabolit a keringésbe kerülve étkezést követően fokozott inzulinválaszt vált ki, melynek köszönhetően a szervezet homeosztázisa az energiaraktározás, a zsírfelhalmozás irányába tolódik el. Ezzel párhuzamosan fokozódik a cukoréhség, ami önrontó folyamatként az energiabevitel további növekedésével jár.