Magas vérnyomás

A magasvérnyomás betegség kialakulásának mechanizmusával kapcsolatos tudásunkat jelentős mértékben átírták a mikrobiom kutatások legújabb eredményei. Az a tény, hogy a koleszterin-csökkentő szerek csak a betegek felénél hatékonyak, arra utal, hogy más mechanizmus is szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Nagy elemszámú betegcsoporton végzett klinikai vizsgálatok azonosítottak azt a bakteriális anyagcsereterméket (TMAO), melynek vérszintje összefüggést mutat a magasvérnyomás betegség kialakulásával. Ez a metabolit a vastagbélben, az ott élő mikrobiális flóra anyagcsereterméke, mely felszívódva, a szisztémás keringésbe jutva elindítja az érelmeszesedés folyamatát: fokozza az érfalakban a koleszterin lerakódását, a meszes plakkok kialakulását, végső soron pedig a magasvérnyomás betegség kialakulását. Ma már az is bebizonyosodott, hogy a TMAO-szint emelkedése hosszú távon korrelál kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásával, mint szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség, stb.

A táplálkozási szokások és a vérnyomás alakulása közti kapcsolat hátterében is az intesztinális mikrobiom szerepe igazolódott. A legnevesebb orvosi tudományos folyóirat, a Nature Medicine-ben publikált eredmények alapján vegán vagy fehérhús-alapú diéta, illetve vöröshúsban-gazdag étrend esetén szignifikáns mértékben különböző intesztinális flóra alakul ki. Ugyanitt leírták, hogy egyszeri, azonos mennyiségű vöröshús fogyasztás az alapvetően vegán étrendű személyek esetén nem eredményezi a vérben TMAO-szint emelkedését, ezzel szemben jelentős emelkedést mutatott a vöröshúsban gazdag étrendű személyek esetén. Mindez alátámasztja a táplálkozási szokások szerepét a bélflóra kialakulása hátterében, ezen keresztül pedig patogén folyamatok beindítása hátterében.