Cukorbetegség

A kettes típusú diabetes azon betegségek közé tartozik, mely esetén a mikrobiom szerepét a kórkép kialakulása hátterében már nagyon komoly tudományos evidenciák támasztják alá. Ma már ismertek azok a mikrobiom változások, melyek a kettes típusú cukorbeteg kialakulása hátterében kimutathatóak. Emellett a közelmúltban több olyan tudományos evidencia született, mely leírja, hogy a mikrobiális flóra változása milyen molekuláris mechanizmusok révén vezet a cukorbetegség kialakulásához.

A tudományos eredmények alapján ma már igazolt, hogy diabetesben csökken azon baktériumok mennyisége, melyek olyan anyagcseretermékeket termelnek, melyek a normál glukóz-homeosztázis fenntartásáért felelnek. Ezek csökkent szintje következtében károsodik a cukoranyagcsere, csökken a glukóz-tolerancia, ami cukorbetegség kialakulásához vezet. Ezzel párhuzamosan leírták olyan bakteriális anyagcseretermék termelődésének növekedését, mely közvetlenül gátolja az inzulinhatás kialakulásának molekuláris mechanizmusát.

A mikrobiom szerepét támasztja alá az a tudományos eredmény is, mely leírta, hogy a vércukorszint normál tartományban tartása önmagában nem elegendő a cukorbetegség hosszútávú szövődményeinek megelőzésére. Tízezres nagyságrendű esetszámon végzett kutatás igazolta, hogy a vércukorszint normalizálása nem csökkenti a késői szövődmények, pl retinopathia, krónikus lábszárfekélyek, nephropathia kialakulását.