Zöldséges köret, vagy akár gyors reggeli? - Kölessaláta zöldségekkel

Diavitas Életmód Program logó
2021 február 13. Diavitas Magazin

A magyarok táplálkozására igencsak jellemző köret a rizs és a burgonya különféle módokon elkészítve, de napjainkban már egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni az alternatív gabonafélék is, mint például a köles emberi fogyasztásra szánt fajtái is.

Télen az étrendünk könnyebben válik egyhangúvá, és így hamarabb megeshet, hogy magasabb kalóriatartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek kerülnek az asztalunkra. Erre is jó megoldás, ha próbáljuk a változatosságot fenntartani, akár friss salátákkal, párolt zöldségekkel, vagy akár alternatív gabonafélékkel is, mint például a köles, vagy a hajdina.

A kölesben található többek között foszfor, magnézium, kálium, nátrium, cink. Gazdag B vitaminokban, különösen tiamin (B1), niacin (B3), és piridoxin (B6) vitaminokban. Antioxidáns tartalma is jelentős. A köles esetében a rosttartalom kiemelt figyelmet kap, ami magában foglalja a vízben oldható és oldhatatlan rostokat is. Rezisztens keményítő tartalma is viszonylag magas, amelynek jótékony hatásait a tudomány is vizsgálja. Goitrogén élelmiszer, de főzés közben ennek a tartalma csökken.
Kérjük olvassa tovább receptünket itt.