Milyen szerepet játszik a bél mikrobiom egészséges öregedésben és a várható élettartamban?

Diavitas Életmód Program logó
2021 március 16. Diavitas Magazin

A bélflóráról tudjuk, hogy a test szerves alkotóeleme, de jelentősége az emberi öregedésben még vizsgálatok tárgyát képezi. Az Institute for Systems Biology kutatóinak friss tanulmánya, mely a Nature Metabolism-ban került publikálásra, különféle mikrobiom-mintázatokat azonosított, amelyek egészséges vagy nem egészséges öregedési folyamatokkal társulnak. Ennek segítségével akár a várható élettartam is megjósolhatóvá válik az idősebb populációban.

A kutatócsoport három független kohorszban több mint 9000, 18 és 101 év közötti alany bevonásával végzett vizsgálatot, és vizsgálták a mikrobiom összetételet, valamint a vérből kimutatható mikrobiális eredetű anyagcseretermékek szintjét. A munka során elsőként a több mint 900, közösségben élő 78-98 éves ember longitudinális adatait emelték ki. Az eredmények azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával a mikrobiom egyre inkább egyedivé válik, tehát egyénenként egyre inkább eltér másokétól. Mindez már a középkorú populációban kezd megfigyelhetővé válni. Ezzel párhuzamosan változik a mikrobiom összetétel, pl. az egyik legfontosabb baktérium nemzetség, a Bacteroides mennyiségének folyamatos csökkenése következik be.

Meglepő módon, míg a mikrobiom az egészséges öregedés során egyre inkább eltérővé válik az egyének között, a mikrobiom-asszociált anyagcsere-funkciók közös jellemzőket mutatnak.

Kérjük szépen olvassa cikkünket tovább ezen a linken.