Sport a szabadban télen, cukorbetegként? Természetesen!

Diavitas Életmód Program logó
2015 február 19. Diavitas Magazin

A hidegebb hónapok szürkesége persze nem mindenkit csábít ki a parkba, futópályára. Inkább választjuk az edzőtermet. És olyan is akad, aki – bár nyáron sportol – télen inkább a kötött pulcsi és nagykabát mögé bújva hanyagolja a testmozgást.

Gyermekként természetes volt a szánkózás, hógolyózás, korcsolyázás… Nem kellett győzködni bennünket: ebéd utáni tökéletes programok voltak ezek.

Felnőttként, netán cukorbetegként megérné kicsit tudatosabbnak lennünk, és felismernünk a téli sportolás előnyeit.

Lássuk csak, melyek ezek.

Erősíti az immunrendszert. Készítsük fel szervezetünket fokozatosan, az őszi hónapoktól kezdve a szabadtéri sportra. Sétáljunk nagyokat, kocogjunk barátainkkal. Mire beköszönt a tél, testünk hozzászokik a hőmérséklet csökkenéséhez, immunrendszerünk megerősödik. Így a betegségek is nagy valószínűséggel elkerülnek majd bennünket.

Enyhíti a téli depresszió tüneteit. Ez könnyen kialakulhat, hiszen kevesebb természetes fényhez és D-vitaminhoz jut szervezetünk. Használjuk ki a koradélutánokat, mozogjunk ekkor. A testmozgás ráadásul endorfint szabadít fel, ami felelős a jó közérzetért.

Növelheti állóképességünket. Télen akarva akaratlanul is intenzívebben mozgunk a hideg miatt. Szívünk erősebben dolgozik, felfrissül a keringés, növekszik az állóképesség. Próbáljunk ki olyan sportokat, amiket eddig nem. Ezzel kilépünk a komfortzónánkból, és a fogyásunk is hamarabb beindul majd.

Lelkünk is kikapcsolódik, agyunk felfrissül. A testmozgásra ez általánosságban elmondható. A téli sportoknak azonban van egy különös varázsa. Séta, nordic walking, kocogás a friss hóban – tökéletes stresszlevezetés.

S hogy mire kell figyelnünk a téli sportoláskor?

Jöjjenek a Diavitas Csapatának tippjei:

Öltözködjünk rétegesen. Három réteggel nem nyúlhatunk mellé. Az első a technikai aláöltözet, amely elvezeti az izzadságot. A középső réteg legyen polár vagy gyapjú, amely a meleget biztosítja. Végül pedig jöhet egy szél-és vízálló külső réteg. 8-10 fokig elég az első két réteg, a hőmérséklet csökkenésével és egyéni hőérzetünknek megfelelően kell beiktatni a harmadik réteget.

Sapka, sál, kesztyű – a téli szabadtéri sportolásnál elengedhetetlen.

-10-15 foknál alacsonyabb hőmérséklet esetén válasszunk benti sportolási lehetőséget.

Kocogás, futás közben vegyük az orrunkon a levegőt. A hideg levegő ugyanis stressz hatásként éri a szervezetet. Orron át lélegezve viszont könnyebben felmelegszik, mire a tüdőbe ér.

Indulás előtt melegítsünk be alaposan – akár már a lakásban.

Ellenőrizzük az időjárást. Jó, ha megnézzük az időjárás jelentést, de még jobb, ha kiállunk egy picit a teraszra. Így saját bőrünkön is megérezzük, milyen az idő valójában, kell-e számítani szélre, hóra, ködre.