Egészséges mikrobiom = nagyobb mértékű izomnövekedés?

Diavitas Életmód Program logó
2021 október 26. Diavitas Magazin

A bélmikrobiom az emésztőrendszerünkben élő baktériumok milliárdjainak összessége. Az elmúlt évtizedben indult kutatások megállapították, hogy ez a mikroorganizmus közösség számtalan mechanizmus révén szerepet játszik szervezetünk különböző folyamatainak szabályozásában. Egy közelmúltban publikált tanulmány adatai szerint kutatók ugyancsak megállapították, hogy egérmodellen vizsgálva az edzést követő izomnövekedésben az ép mikrobiom is kulcsszerepet játszik. A tanulmány a The Journal of Physiology című folyóiratban került publikálásra.

Számos vizsgálat szolgáltatott már érdekes bizonyítékot arra, hogy a bélmikrobiom fontos lehet a vázizmok egészsége szempontjából. De vajon szükséges-e az egészséges bélmikrobiom ahhoz, hogy a vázizom megfelelően tudjon fejlődni a testmozgás hatására?

A kérdés megválaszolásához a kutatók egészséges egereket és kontrollként antibiotikummal előkezelt állatokat vizsgáltak, melyekben az előkezelés a bél mikrobióta pusztulását okozta. Az állatokat kilenc héten át minden nap futókeréken edzették, és összehasonlították az egészséges, valamint a lepusztult mikrobiommal rendelkező egerek izomzatának állapotát, hogy vizsgálják, másképp alkalmazkodtak-e a futáshoz.ább

Kérjük cikkünketezen a linken olvassa tovább. Köszönjük szépen.

ékjbnékjnáLkvn