Mozogni kell!

Diavitas Életmód Program logó
2018 november 23. Diavitas Magazin

Az amerikai  Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma a polgárok egészségének védelmében új irányelveket fogalmazott meg arra vonatkozóan, mekkora fizikai terhelésre van szüksége egy embernek egészsége megőrzéséhez. Három éves kortól, korosztályokra bontva határozzák meg az egészség megóvásához szükséges napi mozgás mennyiségét és minőségét. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve különbséget tesznek a 3-5 éves korosztály, a 6-17 éves, a 18-59 éves, illetve a 60 év fölötti korosztály között.

Már a kisgyermekeknek is sok mozgásra van szükségük, hogy izom- és csontrendszerük megfelelően  kialakulhasson. Az ő napi mozgás-szükségletüket 3 órányi játékos mozgásban határozták meg.

Az idő előrehaladtával az egészségesen fejlődő gyerekeknek egyre erőteljesebb mozgásra van szükségük, ami elengedhetetlen az izmok gyarapodásához és a csontok megerősödéséhez. Ezt a koncentrált mozgást napi egy órában határozták meg, a mozgás intenzitását illetően pedig úgy vélik,  minden jó, ami megemeli a vérnyomást és az emelt szinten is tartja.

mozgás

A felnőtteknek, azaz a 18-64 év közötti korosztálynak már van választási lehetőségük. Választhatnak a hetente kétszeri, legalább 150 percnyi közepes intenzitású, vagy a legalább 75 percnyi erőteljes fizikai aktivitás között. Közepes intenzitásnak minősül a kerékpározás, a kerti munka vagy a gyaloglás. Erőteljes aktivitás a túrázás, azaz gyaloglás nehéz terepen, az úszás és a futás. Az izmok terhelése elengedhetetlen a megfelelő kondíció eléréséhez.

A 65 év felettiek mozgásigénye, illetve javasolt mozgásmennyisége megegyezik a felnőtt korosztály mennyiségi igényeivel. Ahogy öregszünk, kevésbé vagyunk képesek bizonyos mozdulatok, illetve tevékenységek végzésére, akár krónikus betegség, akár az öregedéssel járó nehézségek miatt.  Az e téren végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy idősebb korban is szükség van a fizikai aktivitásra, illetve terhelésre, legyen az edzőteremben, vagy otthon, könnyített körülmények között. A rendszeres mozgás egyértelműen segíthet idős korban az esések, csonttörések,  zúzódások és az ebből adódó szövődmények elkerülésében.

Számításaik szerint, egy középkorú embernek hetente minimum nyolc órát kell mozognia ahhoz, hogy megőrizze egészségét és megfeleljen a most kidolgozott irányelveknek. Táblázatokkal, grafikonokkal és gyakorlati tanácsokkal, a fokozatosság elvét hangsúlyozva kívánják az embereket mozgásra ösztönözni.

Jelentésükben összefoglalják a jelenlegi tudományos álláspontokat, hogy milyen hatással van a fizikai aktivitás az emberi szervezetre. Mozogni kell – hangsúlyozzák -, hiszen a mozgás segíti az agyműködést, kondícionálja az immunrendszert, edzi az izmokat és a csontrendszert, a szívet, a tüdőt és az ereket, ezen felül bizonyítottan jótékony hatással van a legkülönfélébb megbetegedésekre, az Alzheimer-kórtól a cukorbetegségig. Hatással van az alvásra, csökkenti a szorongást és a depressziót s egyben csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát is. 

Ezek után mi sem mondhatunk egyebet, minthogy ”tessék mozogni!”

 

Popular Science

2018 11.14.