Milyen változásokat okozhat az extrém alacsony kalóriatartalmú étrend a mikrobiom összetételében - és ezáltal a szervezetünkben?

Diavitas Életmód Program logó
2021 augusztus 04. Diavitas Magazin

Egy friss, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 80 túlsúlyos, post-menopauzában lévő nőt vizsgáltak egy tizenhat hetes kutatásban, amely a kalória megszorításos étrend hatását mérte fel a testsúlyra és a mikrobiomra. A vizsgálati csoport nyolc hétig 800 kalóriás folyékony diétát, négy hétig hagyományos kalóriaszegény diétát, majd négy hétig súlytartó diétát folytatott. A kontrollcsoport feladata csupán a súlyuk megtartása volt.

A testsúly tekintetében a kalóriakorlátozás hatásosnak bizonyult; a résztvevők három hónap alatt átlagosan közel 12,7 kg-t fogytak, ami a testsúly mintegy kb. 14%-át jelenti. A résztvevők székletmintáinak elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a jelentős kalóriacsökkentés hatására a bélben élő különböző baktériumközösségek tagjainak relatív aránya jelentősen eltolódott. Végeredményben a mikrobiom többségi közössége a növényi poliszacharidokból álló tápanyagok metabolizálására specializálódott baktériumoktól a "gazda-glikánokkal" táplálkozó baktériumok felé mozdult el.


Kedves Olvasónk! Kérjük a cikkünk teljes anyagát olvassa ezen a linken. Köszönjük!