A túlzott fruktóz fogyasztás hatása a bélmikrobiomra és a zsírmáj kialakulására

Diavitas Életmód Program logó
2018 augusztus 10. Diavitas Magazin

A cukorban és zsírban gazdag, rostban szegény „nyugati típusú” táplálkozás rovására írható a bél mikrobiom kóros elváltozása, melyhez még hozzájárul a mozgásszegény életmód, a stressz és a rossz alvási szokások is – derül ki a legfrissebb kutatási eredményekből. A „sérült” bélflóra állhat számos olyan betegség hátterében, mint az elhízás, az inzulinrezisztencia, az IBS, a magas vérnyomás, vagy a máj elzsírosodása.

Egy nemrég megjelent kutatás középpontjában a fruktóz és a bélflóra kapcsolata állt, melyből kiderült, hogy a fruktóz sokkal nagyobb egészség-kockázatot jelent, mint ahogy eddig feltételezték. A túlzott fruktóz fogyasztás tönkreteszi az egészséges bélflórát úgy, hogy a „rossz” baktériumoknak nyújt kedvező életkörülményeket, illetve táptalajt a szaporodáshoz. Ugyanakkor hozzájárul az ún. “áteresztő bél szindrómához”, amely zsírmájhoz, inzulin rezisztenciához és anyagcsere zavarokhoz vezet.

Az 1960-as években a fruktózt diabéteszes betegek terápiájában alkalmazták a cukor helyettesítésére, mivel a megfigyelések szerint hasznosulása nem igényel inzulint, illetve kedvezőbben hat a vércukorszint-emelkedésre. A fruktózzal kapcsolatos kutatások azonban gyökeresen megváltoztatták a véleményeket. Ma már tudjuk, hogy a fruktóz fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz és az anyagcserezavarok kialakulásához, ráadásul az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek tüneteit is felerősíti.

Gyümölcsök

A fruktóz, más nevén gyümölcscukor természetes formájában főként a gyümölcsökben, mézben, kisebb mennyiségben a zöldségekben fordul elő. Mégsem megoldás a fenti problémára, ha ezeket a vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, természetes élelmiszereket kiiktatjuk az étrendünkből. A gyümölcsök számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek, ráadásul hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztanunk ahhoz belőlük, hogy a bélflórában kóros elváltozásokat okozzanak.

Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozott, előre csomagolt élelmiszerek és készételek rengeteg káros, hozzáadott fruktózt tartalmazhatnak, ezért mindig érdemes elolvasni a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Legveszélyesebbek a gyümölcslevek (még ha 100 %-osak is), hiszen ezekkel egyszerre hatalmas mennyiségű (akár 2-3 kg gyümölcsnek megfelelő) fruktózt juttatunk a bélrendszerbe. Kerülendők ugyanígy a magas fruktóz tartalmú kukoricasziruppal (HFCS) készült élelmiszerek, valamint a lekvárok, dzsemek, gyümölcslé sűrítmények, cukorkák, gumicukrok, cukros üdítők illetve minden olyan élelmiszer, amely hozzáadott cukrot tartalmaz. Találkozhatunk fruktózzal ketchup-ban, salátaöntetben, gabonapelyhekben, gabonaszeletekben, diabetikus termékekben és számos egyéb élelmiszerben.

Zsírmáj kialakulása

A máj elzsírosodása egy pontig visszafordítható folyamat, mivel a máj könnyen regenerálódik, a kóros tényezők megszüntetésével (elhízás, alkohol, gyógyszerek, stb.) a beteg teljesen meggyógyulhat. Ellenben a tovább folytatott helytelen életmód végső soron visszafordíthatatlan májsejt-pusztulást (cirrhosis), vagyis májelégtelenséget eredményez. Ennek elkerülése érdekében változtatnunk kell szokásainkon. Ebben nyújt segítséget a DiaVitas orvoscsoportja célzott, személyre szabott terápiával és életmódprogrammal .

 

NCBI-PubMed

2017 szept. 19.