Földrajzi mikrobiom, avagy érdekli-e a bélbaktériumokat, hol lakunk?

Diavitas Életmód Program logó
2019 szeptember 24. Diavitas Magazin

 

Egy új kutatás, Délkelet-Ázsiából Minnesotába bevándorló emberek emésztő rendszerét, kifejezetten a mikrobiomjában bekövetkezett változásait vizsgálta.
„Azt tapasztaltuk, hogy az U.S.A.-ba érkező emberek szinte azonnal elkezdenek veszíteni a saját mikrobiomjukból”-nyilatkozta a Minnesotai Egyetem biológusa, Dan Knights.  Ezek az elveszített baktérium törzsek, szerepet játszanak a rostok lebontásában.

Földrajzi mikrobiom

A Cell-ben megjelent tanulmány „Az első bizonyitéka annak, hogy más országba való költözés során ,kifejezetten, egy fejlődő országból az államokba, kialakul az amerikai lakosságra jellemző mikrobiom.”-mondta Knights. Ez általánosságban egy kevésbé diverz, és kisebb számú baktérium törzset tartalmazó mikrobiomot jelent.

A vizsgált alanyok (500 fő) Amerikában, és Thaiföldön élő, etnikailag Hmong és Karen nők voltak, akiknek bélbaktériumaikat elemezték ki. A vizsgálatot első és második generáción is elvégezték.  A tudósok később összehasonlították a bevándorlók mikrobiomját a kaukázusi amerikaiakkal. Ezen felül nyomon követtek egy 19 főből álló Karen menekült csoport mikrobiom változását is, miközben Thaiföldről Amerikába költöztek. Az utóbbi esetben megfigyelték, az Egyesült Államokba való költözés utáni 6-9 hónapban, a Bacteroidetes elnevezésű baktérium törzs elkezdete kiszorítani a Prevotellát, amelyek közül néhány a növényi rostok feldolgozásában is szerepet játszik. Továbbá ebben az esetben is megfigyelték, hogy a mikrobiom sokfélesége csökkent.

Egyértelműen látszott, hogy az idő előrehaladtával, egyre jobban megváltozott a mikrobiomja az Egyesült Állomokba költözött embereknek, a Thaiföldön élőkhöz képest, sőt a második generációs Hmong és Karen amerikaik mikrobiomja egyre inkább a kaukázusi amerikaiakéra hasonlított.

A táplálkozási naplókból kiderült, hogy az alanyok kevesebb rostot és több feldolgozott cukrot fogyasztottak, ami szerepet játszhatott a mikrobiom felborulásában. Néhány baktérium úgy marad fenn a belekben, hogy a gabonafélék és egyéb zöld növényekben található rostok lebontását végzi, azonban ha nem kapnak elég táplálékot, elpusztulnak.

A diétában történő változás nem magyaráz meg minden mikrobiomban végbemenő átalakulást. “Lehetséges, hogy más tényezők, például a különféle gyógyszerek, különösen az antibiotikumok vagy az ivott víz minőségének változása, szintén befolyásolják mikrobiomjukat” – mondja Pajau Vangay, a Minnesota Egyetem kutatója, társszerzője. Elmondása alapján a kutatók még mindig próbálják feltérképezni a kapcsolatot az étrend által befolyásolt mikrobiom változás, és az elhízás között.

“A közösség tagjaival való beszélgetés során rájöttünk, hogy számukra a legnagyobb gond az elhízás” – mondja Vangay. “Mivel megfigyelték magukon, rokonaikon és barátaikon, hogy amikor az Egyesült Államokba költöztek, sok súlyfelesleget szereztek. Bizonyos esetekben nem igazán változtattak túl sokat étrendjükben.” “Jelenleg a tanulmányunk nem nyújt egyértelmű megoldást az elhízásra” – mondja Vangay. Viszont a közösség tagjai nem maradnak egyedül a problémájukkal, mert Vangay együttműködik a közösség vezetőivel, és a helyi egészségügyi szolgáltatókkal, abból a célból, hogy oktatatást kaphassanak  az emberek tradicionális ételek fogyasztásának szerepéről.

Forrás: PubMed