Figyelmeztetés! Szennyeződésveszély miatt világszerte leállítják a népszerű gyomorsavcsökkentő forgalmazását

Diavitas Életmód Program logó
2019 szeptember 27. Diavitas Magazin

 

A Novartis szóvivője szerint a gyártó világszerte leállítja a népszerű, gyomorégésre használt ranitidin (Zantac, Novartis) generikus verzióinak forgalmazását a piacokon, miután megállapítást nyert, hogy a gyógyszer egy rákot okozó szerrel szennyeződhetett.

gyógyszerek

Dana Kahn Cooper, a Novartis szóvivője elmondta a Medscape Medical News-nak: Elővigyázatosségból az összes Sandoz ranitidin-tartalmú gyógyszer forgalmazása – további tisztázásig -leállítás alatt marad piacon. „Belső vizsgálatunk folyamatban van. Ha további aggályok merülnek fel, szükség szerint megfelelő kiegészítő intézkedéseket hajtunk végre az illetékes egészségügyi hatóságokkal együttműködve.”
Medscape Medical News jelentése szerint a fellépés azután történt, hogy az Egyesült Államokban és Európában működő szabályozó szervek a múlt héten elkezdték az NDMA, vagyis az N-nitrozodimetil-amin nevű, valószínűleg emberi rákkeltő anyag vizsgálatát a gyógyszerekben. Az NDMA ugyanaz a szennyeződés, amely számos ún. sartan vérnyomáscsökkentő, és szívelégtelenségben használatos gyógyszer visszahívását is elindította a tavalyi évtől kezdődően.

Az Health Canada az összes vállalat ranitidint tartalmazó termékének további terjesztését leállította, míg a Sandoz Kanada visszahívja receptre kapható szájon át bevehető termékeit.

A ranitidint világszerte milliók használják emésztőrendszeri rendellenességek és panaszok kezelésére. A Sandoz / Novartis egyike azon generikus gyógyszergyártóknak, amelyek ezen termékeket forgalmazzák. A ranitidin vény nélküli és receptre kapható változatban is megtalálható a piacon.

A Német Szövetségi Gyógyszer- és Orvosi Eszközök Intézetének közleménye. szerint az Európai Unió néhány országában is visszahívják a ranitidint, amelyet egy másik vállalat, az indiai székhelyű Saraca Laboratories Limited gyárt. Az ügyben Magyarország is érintett, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a betegek biztonságának érdekében több készítményt is kivon a forgalomból. Közölték azt is, hogy további vizsgálatok folynak, hogy ellenőrizzék a más hatóanyaggyártó által előállított ranitidin tisztaságát. Ezen gyógyszerek vizsgálatának végéig az OGYÉI további készítmények forgalmazását függeszti fel.
A Magyarországon kivont vagy felfüggesztett termékek listáját megtalálják ezen a weboldalon.

Forrás: Medscape.com, OGYEI