Az örök kérdés: cukor vagy mesterséges édesítő?

Diavitas Életmód Program logó
2021 május 13. Diavitas Magazin

Az édesítőszerek története
A szacharin - az első mesterséges édesítőszer - véletlenül került felfedezésre, amikor Ira Remsen professzor 1879-ben a Johns Hopkins Egyetemen egy édes anyagot fedezett fel a kezén, miután a laboratóriumban különböző vegyszerekkel kísérletezett. A szacharin igen hamar rendkívül népszerűvé vált, főleg alacsony árának köszönhetően. Különösen a második világháború idején terjedt el a használata, amikor a valódi cukor hiánycikknek számított.

Napjainkban a mesterséges édesítőszerek központi szerepet játszanak a különböző diétás- és cukormentes ételek és italok egyre növekvő piacán. A már emlegetett szacharin több mint 200-szor édesebb, mint a cukor, de nulla kalóriát tartalmaz. Népszerűségük így már nemcsak alacsony áruknak, hanem az elhízás elleni küzdelemben való szerepüknek is köszönhető.

De kimondhatjuk-e, hogy az összes étrendi cukrot mesterséges édesítőszerekre kellene cserélni? Milyen más tényezőket érdemes még figyelembe venni? Az alábbi cikk 8 szakértő véleménye alapján született, arra a kérdésre keresve a választ, hogy jobbak-e a mesterséges édesítőszerek, mint a cukor?

Melyek a mesterséges édesítőszerek és hogyan működnek?

A mesterséges édesítőszerek a cukor édes ízét biztosítják energiabevitel nélkül. Legismertebb képviselőik a szacharin és az aszpartám. Annak ellenére, hogy a mesterséges édesítőszerek minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, hatással vannak a szervezetünkre. Reakcióba lépnek a szájban és a bélben található T1R-családba tartozó édes íz érző receptorokkal, amelyek metabolikus hatást fejthetnek ki. Továbbá kölcsönhatásba léphetnek a bél mikrobiomját alkotó baktériumokkal is. A különböző édesítőszerek azonban különbözhetnek a szervezetre gyakorolt hatásukban.

Van-e összefüggés a mesterséges édesítőszerek és a daganatok között?

Az a gondolat, hogy a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatásúak lehetnek, egy 1978-as tanulmányból származik, amely leírta, hogy a szacharinnal táplált patkányokban hólyagrák fejlődött ki.

Kérjük a cikkünk teljes szövegét olvassa ezen a linken. Köszönjük!