Terápia a bélrendszeren keresztül: A mikrobiom finomhangolása lassíthatja az ALS progresszióját

Diavitas Életmód Program logó
2021 július 26. Diavitas Magazin

Ha 20 évvel ezelőtt megkérdezték volna bármelyik idegtudományi szakértőt, hogy a bélbaktériumok lelassíthatják-e egy nehezen kezelhető idegrendszeri betegség progresszióját, szinte biztos, hogy azonnal elvetették volna a lehetőséget. A bél-agy tengely révén kialakult kapcsolat azonban az utóbbi évtized egyik legfontosabb idegtudományi felfedezésévé vált, és igazi paradigmaváltást jelenthet. Mára ugyanis világossá vált, hogy az olyan rendellenességek esetében, amelyekben az agy vagy annak idegi kapcsolatai fokozatosan károsodnak, érdemes felvetni annak lehetőségét, hogy a bél mikrobiom terén is keressük a kiváltó okokat.

A neurodegeneratív rendellenességek e csoportjába tartozik többek között az Alzheimer-kór, amely lassan felemészti az ember memóriáját, valamint a Parkinson-kór, amely a motoros központok károsodásával jár együtt. Az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis vagy Lou Gehrig-kór) a motoros neuronok károsodásával fokozatosan megfosztja az embert a motoros képességeitől. A több évtizedes kutatás ellenére azonban a kezelési lehetőségek mindmáig korlátozottak.

A legújabb hipotézis szerint az okok keresése során kizárólagosan az agyra való összpontosítás akadályozhatja a probléma megértését. Az idegtudomány -sok más tudományterület mellett- az "egészség holisztikus szemlélete" felé halad, amely az agy funkcióit más szerveinkkel interakcióban, azokkal együtt vizsgálja, nem pedig különálló entitásként.

Kedves Olvasónk! Kérjük a cikk teljes szövegét olvassák el ezen a linken.