Mire képes 10 százalékos súlyvesztés a kettes típusú cukorbetegség esetén?

Diavitas Életmód Program logó
2019 november 15. Diavitas Magazin

Bár a nagyobb eredmények érdekében mi a testsúly normalizálását szorgalmazzuk, bámulatos, hogy már kisebb mennyiségű súlycsökkenés mennyi pozítív hatással jár a cukorbetegség esetében. Diabétesz világnapi cikkünk következik.

Egy új kutatás azt mutatta ki, hogy a diagnózist követő már moderált fogyás is hozzájárul a tünetek javulásához. A páciensek mind túlsúly mind kettes típusú diabétesz esetén remissziót tapasztalhatnak akár testsúlycsökkentő műtét esetén is (a komplikációk és visszahízás elkerülése miatt az ilyen jellegű műtét helyett az életmódváltást javasoljuk).

2016-ban egy másik kutatás eredményei alapján egy nyolchetes szigorúan alacsony kalóriatartalmú étrend után a résztvevők 40%-nak a diétát követő hat hónappal még mindig 7 mmol/l alatt volt az éhomi vércukorszintje.
A Diabetic Medicine-ben publikált kutatásban 857 alanyt vizsgáltak 40-69 év között, akiket frissen diagnosztizáltak T2DM-el. A résztvevőket 5 éven át követték. A betegek 30%-ban remissziót tapasztaltak. Hogy mi volt ebben kifejezetten fontos eredmény? Azok a páciensek, akik legalább 10%-os testsúlycsökkenést értek el kétszer akkora eséllyel tapasztaltak remissziót a diagnózist követő öt évben!
„Már egy ideje tudjuk, hogy a cukorbetegség remissziója elérhető intezív súlycsökkentő programokkal” jelenti ki az első szerző, Hajira Dambha-Miller, Ph.D. „Ezek a kezelések kifejezetten nagy kihívást jelenthetnek a pácienseknek, viszont eredményeink alapján lehetséges, hogy a beteg akár már tíz százalékos súlycsökkentéssel megszabaduljon cukorbetegségétől a következő öt évre”-fűzte hozzá.

Prof. Simon Griffin, a tanulmány vezető szerzője kiemelte a diéta és az életmód különösen fontos szerepét a kezelésben.
Saját tapasztalataink is igazolják a kutatás eredményeit. A mikrobiom-helyreállító életmód alapján rengeteg cukorbeteg páciensünk tudott javítani a laboreredményein. Intenzív vércukor monitorozás mellett több betegünk tudta csökkenteni inzulin adagját és van, aki olyan szép eredményeket ért el, hogy nincs szüksége többé külsőleg bevitt inzulinra.

Forrás: Medicalnewstoday.com