A mikrobiom összetételének elemzése alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedés súlyosságának előrejelzésére

Diavitas Életmód Program logó
2021 február 10. Diavitas Magazin

A mikrobiomunk sok szálon összefonódik egészségünkkel. Ha kellően sokszínű és megfelelő összetételű, akkor baktériumaink a szervezetünkkel kiegyensúlyozott kapcsolatban, szimbiózisban élnek, sőt még védelmet is nyújtanak azáltal, hogy a tápanyagokért versengenek patogén mikroorganizmusokkal, illetve stimulálják immunrendszerünk. Noha még közel sincs teljes körűen feltárva, mire és hogyan képes a mikrobiom, azt biztosan tudjuk, hogy a hatása jelentős, mivel arról már nagyon sok információ rendelkezésre áll, hogy a kóros összetételű mikrobiom milyen patológiás folyamatokat indít be.

Egyre több betegség és tünetcsoport esetén írnak le olyan mikrobiom eltéréseket, amelyek alkalmasak lehetnek patológiás folyamatok előrejelzésére. Ilyen mikrobiom eltérés lehet akár egyes baktériumok jelenléte/hiánya, egymáshoz viszonyított arányuk változása, vagy akár az egész ökoszisztéma összetételét jellemző mutatók változása. Ezt a szemléletet alkalmazták egy közelmúltban publikált kutatás szerzői a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban.

Egy peer-review (kollegiális lektorálás*) folyamatán még át nem esett cikk, a medRχve-on (www.medrxiv.org) arról számol be, hogy a COVID-19 fertőzés lefolyásának prediktálása terén a száj és bél mikrobiom összetételén alapuló előrejelzés pontosabb, mint pusztán a klinikai kockázati tényezőket számba vevő metódus.


Kérjük a cikk teljes anyagát olvassa itt.