Veszélyesebb a mozgásszegény életmód, mint az elhízás?

Diavitas Életmód Program logó
2015 január 21. Diavitas Magazin

A testmozgás hiánya kétszer annyi ember halálát okozhatja Európában, mint maga az elhízás – derül ki egy 300.000 embert vizsgáló, 12 éven át tartó felmérésből.

A tanulmány szerint évente 337000 ember elhízás miatt, míg ennél sokkal több, 667000 ember mozgásszegény életmód miatt hal meg.

A Cambridge-i egyetem kutatói szerint már napi 20 perc tempós séta is sokat jelent az egészséges élet szempontjából.

Bár a súlyfelesleggel küzdők nagy többsége nem mozog rendszeresen, azt tudni kell, hogy a vékony testalkatúak egészsége is romlik az inaktív életmóddal. Aki viszont sportosan él, még ha vannak is plusz kilói, fittebbnek, egészségesebbnek tudhatja magát.

A kutatásban résztvevő professzor szerint az elhízás ellen küzdeni kell.

Még fontosabb azonban felismerni a fizikai aktivitást, mint az egészséghez vezető út egyik legfontosabb elemét.

Különösen igaz ez a 2-es típusú cukorbetegekre. Náluk ugyanis sokszor a helytelen, mozgásszegény életmód alakítja ki a betegséget.

A professzor heti öt óra síeléssel tartja karban magát. A kezdőket persze nem erre biztatja, viszont felhívja a figyelmet a helyes időbeosztásra. Napi 20 percet – állítja – bárki képes mozogni, csak egy kis előretervezés szükséges. Munkából hazafele, ebédszünetben, TV nézés helyett – mozduljunk, sétáljunk a szabadban! Tömegközlekedés helyett járjunk biciklivel, és máris sokat tettünk a gyógyulás érdekében!

Az eredeti cikk az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.bbc.com/news/health-30812439