Kulcsszerepe van 2 baktériumnak a vastagbélrák kialakulásában

Diavitas Életmód Program logó
2018 február 08. Diavitas Magazin

Az örökletes vastagbélrákban szenvedő betegeknél sikerült meghatározni két olyan baktériumfajt, melyek jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában –áll a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Immunterápiás Rákkutató Intézetének jelentésében.
A kutatócsoport egy másik, egereken végzett kísérletében kimutatták, hogy az egyik baktériumfaj gátlás helyett milyen specifikus immunválaszt stimulál, elősegítve a rosszindulatú daganatok kialakulását. Ezek az eredmények új irányt mutatnak a vastagbélrák megfékezésére és leküzdésére.
Kutatásaik alapján leírják azt a folyamatot, melyben a baktériumok, behatolva a vastagbél védő nyálkahártyájába, mikroközeggé állnak össze, és krónikus gyulladást, majd DNS károsodásokat okozva támogatják a tumorképződést.
Vastagbélrákos betegeken végzett korábbi kutatások kimutatták bizonyos baktériumtörzsek jelenlétét olyan betegeken is, akiknek nem volt örökletes hajlamuk a betegségre. A legtöbb baktériumtól eltérően, a vastagbél védő nyálkás közegét választva és a nyálkahártyán nem kívánt biofilmet létrehozva, közvetlenül a vastagbél-epiteliális sejtjei mellé épülnek be. Ezek a bakteriális közösségek végül segíthetik a hámsejteket a rákosodás folyamatában. –állítja Cyntia Sears, MD, PhD, a Bloomberg~Kimmel Immunterápiás Rákkutató Intézet igazgatója.
A vastagbélrákos megbetegedések körülbelül 5%-a örökletes.., amely familiáris adenomatózus polipózist (FAP) okoz, az öröklött mutáció számos olyan genetikai változást indít el, amelyek idővel a hámsejtek rosszindulatú deformitását idézik elő. Sears professzor szerint azonban nem tisztázott, hogy egyes baktériumok játszanak -e szerepet a FAP-betegeknél a vastagbélrák kialakulásában.
A baktériumok által létrehozott biofilm-réteg és a rák kialakulása közötti kapcsolat vizsgálata során meghatározták a biofilm-telepek baktériumfajait: a Bacteroides fragilist és az Escherichia colit. Az eredmény azért meglepő, mert a vastagbél legalább 500 különböző típusú baktériumot éltet. A további vastagbél mintákon végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a B. fragilis ETBF altípusa olyan toxint termel, amely elősegíti a vastagbél epitheliális sejtjeinek gyulladását és DNS mutációját, valamint a rákos folyamatok beindítását. Ezen hatások kombinációja teszi szükségessé a két faj együttélését, tökéletes közeget teremtve a vastagbélrák számára.
Az egérkísérletek azt mutatják, hogy azok az egyedek, amelyek csak az egyik baktériumfaj által kolonizálódtak, kevés vagy semmilyen daganatot nem fejlesztettek, míg azok, ahol egyidejűleg mindkét faj jelen volt, sok daganatot fejlesztettek, ami egyértelmű szinergenciát sugall a két baktériumfaj között.

ScienceDaily
2018 02.01.