Hogyan hat a dió a mikrobiomra?

Diavitas Életmód Program logó
2019 szeptember 17. Diavitas Magazin

 

Egy kutatásban a daganatok száma kis mértékben csökkent azokban az egerekben, amelyeknek a standard diétáját 9.4%-ban dióval egészítették ki (teljes zsírbevitel 15%-a). A másik vizsgálatban a diófogyasztás hatását vizsgálták nyugati típusú étrendben (Total Western Diet= TWD). Ebben az esteben TWD-n tartott  hím egerekben szignifikánsan csökkent a tumorok száma, ha étrendjüket 7%-ban dióval egészítették ki (teljes zsírbevitel 10,5%-a). Magasabb dióbevitel esetén nem mutatkozott daganatmegelőző hatás, kiemelten a nőstény egereknél, így arra következtethetünk, hogy a dióbevitelnek lehet optimális mértéke daganatprevenciós szempontból.

dió

Az eredmények alapján a dió hozzájárulhat a vastagbélben keletkező karcinogén hatások semlegesítéséhez, ami valószínűsíthetően a mikrobiomra gyakorolt hatásában rejlik.

A kolorektális rák a harmadik vezető daganattal kapcsolatos halálok az USA-ban. Becslések alapján férfiak és nők 5%-át érinti élete folyamán. Magyarországon 2011-ben tízezer embert érintett.

 Az olajos magvak sok pozitív hatással rendelkező bioaktív komponenst tartalmaznak úgy, mint az egyszeresen (MUFA) és a többszörösen telítettlen (PUFA) zsírsavak, gazdagok fitokemikáliákban (fenolik antioxidáns), diétás rostokban, és ásványi anyagokban, valamint kevés telített zsírsavat tartalmaznak. A gyakran fogyasztott olajos magvak közül kiemelkedően magas az omega 3 omega : 6 aránya. A bizonyítottan daganatellenes hatással rendelkező γ-tocopherol (az E vitamin egy formája) tartalma szintén jelentős.

Kutatások alapján a diófogyasztásnak pozitív hatásait észlelték már különböző betegségekben, úgy mint a szívérrendszeri megbetegedésekben, vagy a diabéteszben. Ez a kísérlet elsőként mutatta ki, hogy a diófogyasztás hátráltatta a vastagbél daganatok kialakulását. Ez a hatás hangsúlyosabb volt hím egerekben.

A diófogyasztás növeli a bélbaktériumok gazdagságát és diverzitását

A mediterrán diéta rákmegelőző hatását alapul véve azt a lehetőséget tesztelték, hogy a diófogyasztás  hatással lehet a biodiverzitásra és védi a vastagbelet a karcinogén hatásoktól. A vizsgálatban a kísérleti egércsoportban megemelkedett a baktériumok száma és sokszínűsége, illetve a bélbaktériumok összetételét olyan irányba befolyásolta a dió, ami potenciálisan rákmegelőző közösséget alkot. Ennek a mikéntje, még nem teljesen egyértelmű, de a magyarázatra több elméletük is van a tudósoknak. Egyik például azon alapszik, hogy más tanulmányok már bizonyították, hogy egyes baktériumok a rostokat gyulladáscsökkentő anyagokká alakítják, amelyek gátolhatják a daganatok kialakulását. A mikrobiom analízis érdekes különbséget mutatott a hím és nőstény egerek között is. A hím egerek diómentes étrend mellett gyengébb béldiverzitást mutattak, mint a  nőstény egerek. Dió hozzáadásával ez a különbség csökkent.

Mivel még csak egerek esetében vizsgálták ezt az összefüggést, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a diót egyértelműen daganatmegelőző lehesen ajánlani. A kutatásvezető, Dr. Daniel W. Rosenberg csoportja dietetikusokkal együtt dolgozva vizsgálja a colonoscopián áteső betegek étrendjét is, a hosszabb távú következtetések levonása céljából. Rosenberg viszont nem várja meg a további eredményeket, elmondása alapján már most is igyekszik minden nap diót enni.

Forrás: NCBI