Cukorbetegségben jó ha sportos életmódra váltunk…

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 14. Diavitas Magazin

Az első lépések

Fizikai aktvitást csak az orvos jóváhagyásával végezzünk. Valószínűleg az orvos belegyezését adja, ha nem volt még:

  • szívinfarktusa vagy agyvérzése
  • szívműtétje
  • szívproblémái, mellkasi fájdalmai

Fontos, hogy saját edzettségi szintünknek megfelelően vágjunk bele a sportba. A mozgás legyen rendszeres, könnyed. Idővel emelhetjük az intenzitást – de ne túl magasra! A túl kemény edzés ugyanis kimeríti a szénhidrát raktárakat, amely így vércukor-ingadozáshoz vezet.

Javasolt edzésformák 2-es típusú diabétesz esetén

A Louisiana State University System kutatásai arra mutattak rá, hogy az aerob és erősítő edzéstípus kombinációjának mérhetően pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. Javasolt tehát a heti 3 aerob és a heti 1-2 erősítő edzés.

Ideális az, ha napi 30 percet tudunk közepes intenzitású edzésmunkát végezni legalább ötször egy héten, arra figyelve, hogy legalább 3 edzés legyen hetente, és 2 pihenőnap ne legyen egymás után. Ha valaki az utóbbi időben nem volt aktív, akkor napi 5-10 perces fizikai aktivitással kezdjen, majd ezt követően hetente kell/lehet egy pár perccel az időtartamot növelni.

A legfontosabb, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, fokozatosan szoktassuk hozzá a terheléshez!

Egyénre szabott edzés a Diavitas Életmódváltó Programmal

Megkönnyíti a dolgunkat – sőt, komoly sérüléseket is megelőzhetünk – ha kezdőként, vagy újrakezdőként szakemberhez fordulunk. Az edzésterv összeállításában, a gyakorlatok helyes kivitelezésében nagy segítségünkre van egy személyi edző. A Diavitas Életmódváltó Programban résztvevőknek nem kell messzire menniük, hiszen sportszakértőnk mindebben rendelkezésükre áll. Érdemes a program után is folyamatosan konzultálni vele, így szakember segítségével lesz biztosított fokozatos fejlődésünk.