Feküdj le tízkor és váltsd meg a világot!

Diavitas Életmód Program logó
2018 június 21. Diavitas Magazin

Alvásra mindenkinek szüksége van. Ezt az alapszükségletüket azonban sokan nem képesek kielégíteni. Felgyorsult világunk felgyorsult életvitelt követel, és ez napi rítusaink rovására megy.  Egészségünk védelmében sok szó esik a megfelelő táplálkozásról és a testmozgás fontosságáról, azonban az alvásról kevesebbet hallunk. Pedig kevés olyan dolog létezik, ami annyira elengedhetetlen számunkra, mint az alvás.

Kutatók vizsgálták a fáradtan, kimerült állapotban végzett munka, illetve az alkoholos befolyásoltság után végzett munka hatékonyságát: az eredmény nem sok különbséget mutat, sőt talán még rosszabb is, ha kialvatlanul, kimerülten, fáradtan állunk munkába, vagy ha szervezetünk még nem bontotta le az előző este elfogyasztott alkoholt. Az pihentető alvás fontosságához tehát nem fér kétség.

Arra is fény derült, hogy a hiányos vagy megszakított alvás számos rendellenesség eredője. A túlzott nappali álmosság kognitív és hangulati zavarokhoz és neurológiai problémákhoz vezet, valamint kedvezőtlenül befolyásolja az anyagcserét a megemelkedett étvágy és így megemelkedett táplálékbevitelen keresztül.

Leírják ugyanakkor, hogy a megszakított alvás fokozott inzulin érzékenységhez vezet és gyulladásos folyamatokat indít el a zsírszövetben, egyben hozzájárul a bél mikrobiomjában történő változásokhoz.

alvás

Mit lehetne tenni, hogy ez a téma több figyelmet kapjon? Vajon, mit kell tennünk, hogy az emberek káros szokásaikat elhagyják és minőségi változást vigyenek végbe az életükben? Milyen új „alkalmazásokat” kellene bevezetnünk azért, hogy átgondolt és tudatos életvitelt tudhassanak magukénak? Talán az egészségügy és az oktatás mellett a vállalati szektor is vezető szerepet játszhatna a kérdés megoldásában? A cél mindenképpen az lenne, hogy az alvás fontossága  méltó szerepet kapjon?

Ideje, hogy változtassunk az alváshoz való hozzáállásunkon és magatartásunkon. Mindegy, kik vagyunk, milyen beosztásban dolgozunk, sok a teendőnk.

széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) összetételét, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhet be.

 

 

Harward Business Review

2015 may. 13.