A gyermekkori agyfejlődést is befolyásolhatja a bélflóra összetétele

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 18. Diavitas Magazin

 

A bél mikrobiom emberi szervezetre való hatását már sokan sok oldalról közelítették meg, és egyre egyértelműbbé válik, milyen fontos szerepe van akár az elhízás, az anyagcsere vagy a mentális egészségünk szempontjából. Hogy a korai életkorban kialakuló bélflóra hogyan befolyásolja az agy fejlődését, szintén egy izgalmas terület.

child

Sophie Rowland és kollégái a Massachusetts-i Wellesley Főiskolán 250 gyermek székletének mikrobiális DNS-ét elemezték, majd összevetették az információt az agyaktivitással kapcsolatos adatokkal, amelyeket fMRI agyi vizsgálat segítségével nyertek.

Két évnél fiatalabb gyermekek esetében az eredmények azt mutatták, hogy két konkrét Bifidobacterium faj nagyobb elõfordulása, és az agyhálózat kapcsolatai között szignifikáns összefüggés van. A B. longum fajt összekapcsolták a figyelem fokozott aktivitásával az agy egyes részein. A másik mikrobával, a B. pseudocatenulatum-mal kapcsolatban a nyelv elsajátításában részt vevő agyi területek működésével találtak összefüggéseket.

Rowland azonban hangsúlyozza, nem jelenthetjük ki azt, hogy gyermekeink bélflórájának megváltoztatásával elősegíthetjük az agy fejlődését. Egyelőre hipotézis, miszerint ezen fajok nagyobb számban való jelenléte segíthet a nyelv elsajátításában és a figyelem fejlődésében az agyban. Az, hogy egyszerű B. longum probiotikum adása egy gyereknek kiválthatja ezen hatásokat, jelenleg nem egyértelmű. Korábbi kutatások szerint egyébként a B. longum mennyiségét a gyermek belében erősen meghatározza az anyatejes szoptatás.

Rowland kutatásának következő lépése, hogy hét éven keresztül utánköveti ezen gyermekeket. Az eredmények pedig remélhetőleg megmutatják majd, hogy a bélmikrobiomunk korai fejlődése, későbbi életünkben hogyan befolyásolhatja az agy fejlődését.

Forrás:Newscientist.com